Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından düzenlenen Türkiye Simental Yetiştiriciliği Paneli’nin ikincisi 19 Ekim 2016 tarihinde Konya ilinde gerçekleştirildi. Simental yetiştiriciliğinin tüm yönleriyle değerlendirildiği panele Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim ÖZCAN, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin BAYDAR, Konya Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Raşit TURAN, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Ali AYAR, Merkez Birliği Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Adnan GÜLTEK, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu adına Emre VURAL, İl Birlik Başkanları, Ankara, Selçuk, Dicle ve Adnan Menderes Üniversitelerinden öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yetiştiriciler katıldı.
Panele ev sahipliği yapan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Edip YILDIZ yaptığı açılış konuşmasında panelin Türkiye hayvancılığı için önemini vurguladı.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Cemalettin ÖZDEN yaptığı konuşmada: “Son yıllarda piyasada oluşan talepler ve yetiştiricilerimizin tercihleri kombine üretim modelini yani kasaplık sığır ve süt üretimini bir arada barındıran bir modele yönlendirmiştir. 2010 yılından sonra Esmer ve Simental ırkı sığır yetiştiren işletmelerin sayısındaki artış ile birlikte sütçü ırkların kombine veya etçi ırklarla melezlenmesi eğilimindeki yükseliş bunun en önemli göstergeleridir. Ülkemizde soy kütüğü ve ön soy kütüğüne kayıtlı Simental ırkı dişi sığır sayısı yaklaşık 775 bin baştır ve Simental varlığı bakımından Türkiye Almanya’dan sonra Dünya’da ikinci sırada yer almaktadır. Bakanlığımızla birlikte yürütmekte olduğumuz ırk ıslahı çalışmalarının kapsamı sektörün tercihi doğrultusunda kombine verim yönlü Simental ve Esmer ırklarını da kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Simental yetiştiriciliğinin tüm yönleriyle değerlendirileceği panelin ülke hayvancılığına hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.
Konuşmasında Türkiye hayvancılığının genel değerlendirmesini yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim ÖZCAN ise: “Nüfus arttıkça kişi başına et ve süt tüketimi artıyor ve üretilen et yetmiyor. Ürettiklerimizi pazarlamada eksik yönlerimiz var. Bakanlık olarak üretim ve pazarlama konusunda çalışmalarımız var. Simental varlığı günden güne artıyor. Çiftçi simental varlığını yüzde 15 artırdı. 2011’de yüzde 18’ken 2015’te yüzde 61’e yükseldi. Bu ırkın cazip hale gelmesinde verimliliği etkili oldu. Bakanlık olarak 3 milyon TL destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Üç oturumdan oluşan panelin birinci oturumunda Türkiye’nin Hayvansal Üretimi ve Simental Yetiştiriciliği değerlendirildi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim BOZTEPE’nin başkanlık yaptığı oturumda, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan AKMAN “Türkiye’nin Hayvansal Üretimine Sığır Yetiştiriciliğinin Katkısı” Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Teknik İşler Şube Müdürü Dr. Onur ŞAHİN “Simental Irkı Yetiştiriciliğinde Mevcut Durum” konulu sunumlarının ardından Konya’da yetiştiricilik yapan Murathan KITIR, İzmir’de bulunan Doruk Hayvancılık işletmesinin sahiplerinden Selahattin DİNÇ ve Karaman’da bulunan Duru Çiftliğini temsilen Veteriner Hekim Buket BAYDAR KIZIL çiftlikleri ve Simental yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatin CEDDEN’in başkanlık yaptığı ikinci oturumda ise Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan KOÇ “Türkiye’de Simental Irkını Konu Alan Araştırmalar”, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat TATAR “Türkiye’de Simental Yetiştiricilerinin Karşılaşabileceği Yetiştiricilik Sorunları”, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin ERDEM ve Prof. Dr. Mahmut OK “Simental Yetiştiriciliğinde Karşılaşılabilecek Sağlık Sorunları” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan AKMAN’ın başkanlığında gerçekleşen üçüncü oturumda kamu, üniversite ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ırkın Türkiye’deki geleceği ile ilgili öneriler üzerinde konuşma fırsatı buldular.