Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) 2017 Yılı Teknik Destek Programı Mayıs - Haziran döneminde başarılı proje olarak kabul edilen TR63/17/TD/0022 referans numaralı “Süt ve Süt Ürünlerinde Kimyasal ve Mikrobiyolojik Analiz Yöntemlerinin Kavranılması” konulu proje sözleşmesi Osmaniye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile imzalandı.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı adına Genel Sekreter Onur YILDIZ ve Osmaniye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği adına Murat KELEŞ tarafından sözleşmesi imzalanan proje içeriğinde süt ve süt ürünlerinin laboratuvarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri konusunda eğitim verilecektir.
Süt ve Süt Ürünlerinde Kimyasal ve Mikrobiyolojik Analiz Yöntemlerinin Kavranılması Projesi ile Osmaniye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği koordinatörlüğünde birlik süt analiz laboratuarı ve ilimizde işletmesi birliğe ait olan ANKAM Süt Ürünleri Fabrikasında bulunan mikrobiyoloji laboratuvarın da rutin olarak yapılması gerekli analizlerin teknik ve pratik olarak en iyi şekilde kavranılması için kapsamlı bir eğitim gerçekleştirilecektir.
Osmaniye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği günlük 200 ton süt işleme kapasitesine sahip bir süt fabrikasının işletmesini devir alarak üye işletmelerin üretmiş oldukları sütü ürüne dönüştürerek ülkemiz geneline ANKAM markası adı ile pazarlamaktadır.
Proje ile ilimizde kaliteli ve hijyenik süt üretiminin yapılması teşvik edilecek, süt üretim hattında görevli tüm personellere dikkat etmesi gerekli olan tüm kritik kontrol noktaları anlatılarak kaliteli üretime katkı sağlanacaktır.
Proje sayesinde;
Kalite standartlarında üretilmeyen sütün ürün satışında yaşanan %20`leri bulan değer kayıpları engellenecek ve bu ürün verim kayıpları %5 `e düşürülecek; daha kaliteli ve hijyenik süt ürünlerinin üretilmesi ile pazarlamadaki mevcut satış fiyatları %15-20 artış göstermesi hedeflenmektedir.
Pazar ağı geliştirilerek farklı ulusal markalar ile ticaret yapılabilecektir. Sütün tüketiminde gıda güvenliği arttırılmış olacaktır.
Hijyenik olmayan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle ortaya çıkan sağlık sorunlarının önüne geçilmesine katkı sağlanacaktır.