Osmaniye’de Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından çiğ sütte soğuk zincir sistemi kuruldu. Osmaniye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Murat Keleş, yetiştiricilerinin ürünlerini değeri fiyattan pazarlayabilmelerine katkı sağlayacak birincil basamak olan çiğ sütte soğuk zincir sistemini 49 noktada tamamladıklarını belirterek, "Soğutma tanklarındaki sütlerin sevkıyatını birliğimize ait olan günlük 15 ve 20 ton süt taşıma kapasiteli 2 adet nakliye aracı ile sağlıyoruz" dedi.
Kaliteli çiğ süt üretimi, hayvan sağlığı, hayvan barınaklarının özellikleri, besleme, sağım koşulları, üretilen sütün soğutulması ve benzeri birçok faktörün bir bütünlük içinde uygulanması gerektiğini belirten Keleş, "Adana’da yaz aylarının aşırı sıcak olmasından dolayı süt üretimi yapan yetiştiricilerimiz sütün sağımdan sonra korunması için gerekli olan soğutma işlemini kendi imkanları ile yapamamaktadırlar. Soğuk zincir sistemi ile toplanmayan ve soğuk ortamda muhafaza edilmeyen süt ile yapılan süt ve süt ürünleri kalitesinde olumsuzluklar ortaya çıkmaktadır. Sorunun çözümü adına Osmaniye il genelimizde soğuk zincir ağının genişletilmesi gerekmektedir. İnsan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan süt, hijyenik koşullarda üretilmediği, saklanmadığı, işlenmediği, gerekli kontrollerinin yapılmadığı durumlarda insan sağlığı açısından zararlı olabilmektedir. Çiğ süt az sayıda bakteri içerse bile sağımdan sonra çevreden çeşitli yollardan bulaşan mikroorganizmaların etkisiyle oldukça kısa sürede bozulur" dedi.
Sütün bileşiminde bulunan besin maddeleri ve koruyucu maddelerin fiyatları belirlediğini belirten Keleş, "Kimyasal ve fiziksel özellikler, toplam bakteri sayısı, hastalık yapan bakterilerin bulunup bulunmadığı, antibiyotik, deterjan gibi maddelerin bulunup bulunmadığı,sütün temizlik durumu, sütün tat ve kokusu, yemde bulunan Aflatoksinin B1’in süte geçişi.Bunlar arasında özellikle toplam kuru madde, süt yağı oranı, somatik hücre sayısı ve Aflatoksin değerlerine bakılarak, sütün fiyatı belirlenmektedir" diye konuştu.