Tüm dünyada her yıl 1 Haziran Dünya Süt Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da Tarım ve Orman Bakanlığı kampüsünde düzenlenen etkinliklerle Dünya Süt Günü coşkuyla kutlandı.
Etkinliğe, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus KILIÇ, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat PAKDİL, Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürlüklerinden üst düzey yöneticilerin yanı sıra Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil ÖZCAN, Konya DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Edip YILDIZ, Kayseri DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Günay ÇAKI, Ankara DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Cengizhan YORULMAZ, Ağrı DSYB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat POLAT ve birçok sektör temsilcisi katılım sağladı.
Yerli ve Milli GenTürk spermalarından doğan buzağıların sergilendiği etkinlikte TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus KILIÇ ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat PAKDİL buzağılara süt içirdi. Süt ve Süt ürünlerinin ikramının yapıldığı etkinlikte çok sayıda marka stand açtı. Konya DSYB, Kayseri DSYB ve Ankara DSYB kendi markalarına ait süt ve süt ürünlerini katılımcılara ikram ederek aynı zamanda markalarının tanıtımını yaptı.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus KILIÇ açılış konuşmasında, süt yem paritesinin 1,3 TL altına düşmemesi için fiyat oluşturucuları bilinçlendirdiklerini belirtti. Süt üretiminin öncelikle ihracata yönelik değil, ülke tüketiminin artırılmasına yönelik olması gerektiğinin altını çizen Kılıç, süt ve hayvansal ürün üreticilerinin yanında durulmasının önemine işaret etti.
Kılıç, son zamanlarda dünyada yaşanan gelişmelerden dolayı artan maliyetlerin süt üreticilerine zor zamanlar yaşattığını belirterek "Süt yem paritesinin 1,5 TL olması en iyisidir, en kötüsü 1,3 TL olmalıdır. Bunun altına düşmemesi için fiyat oluşturanları bu manada bilinçlendirme görevimizi yaptık. Şu anda fena değil. Bir grubun sadsüt günü ece emek verip ama karşılığını alamadığı, ezildiği bir süreci hükümetlerimiz döneminde yaşatmamaya çalıştık, bundan sonra da yaşatmayacağız." dedi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat PAKDİL’de sütün çocukların ve gençlerin beslenmesinde önemli bir yer tuttuğunu ve yeri doldurulamayacak bir gıda maddesi olduğunu belirtti.
Tarımda önceliklerinin üretimde sürdürebilirlik ve verimlilik olduğuna dikkat çeken Pakdil, "Çiftçinin ve yetiştiricinin sektörde devamlılığını sağlamaya yönelik bir planlama yapılacak. Çiftçimizin ve yetiştiricimizin eline geçmesi gerekene bir de refah payı ilave edilip dikkate alınarak ürünlerin değerlendirilmesi sağlanacak. Eğer ürünün piyasadaki fiyatı çiftçimizin eline geçmesi gereken paranın daha altında bir rakam ise bu farkın fark ödemesi şeklinde sağlanması olacak. Kimsenin zarar edeceğim endişesi olmayacak." ifadelerini kullandı. Pakdil, hayvan sağlığı ve sürü yönetiminin sektör için çok önemli olduğuna işaret ederek bu hizmetlerin daha etkili ve verimli şekilde yürütülmesi için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.