Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Ali KOYUNCU, Ödemiş ilçesinde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Balaban Düve Çiftliğinde yapılan düve satış töreninde önemli açıklamalarda bulundu.
Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa KAYHAN, Ödemiş Kaymakamı Celil ATEŞOĞLU, Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut BADEM, Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Vekili Osman UZUN ve Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ahmet GÜLDAL`ın da katıldığı törenden önce Müşavir Ali KOYUNCU, Düve Çiftliğini gezerek incelemeler yaptı. Ardından da süt üreticilerine seslendi.
Tarımın ne kadar zor bir iş olduğunun farkında olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Koyuncu, "tarım kalkınmadan bu ülkenin kalkınamayacağını çok iyi biliyoruz. Bu bilinçle, Bakanımız Faruk ÇELİK önderliğinde bu ülkede üretimi artırmak istiyoruz. Hayvancılık Genel Müdürlüğümüz, İl ve İlçe müdürlüklerimiz ile bu amaç yolunda hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bu ülkede 85 kuruşa sütün satılmasını istemiyoruz. Süt sanayicileriyle yaptığımız görüşmeler sonrasında istekleri doğrultusunda süt tozuna ton başına 4000-4500 TL desteklemeler vermemize rağmen, yine de süt fiyatının 85 kuruşa kadar düştüğünü gördük. Böyle olunca bu desteklemelerin hiçbir anlamı kalmıyor. Tepeden inme kararlarla da bu sorunların çözülemeyeceğini biliyoruz. Kararlıyız. Yeri geldiğinde bu ahırların içine gireceğiz. Yeri geldiğinde ayağımız çamura batacak. Ama dertlerinizi çözeceğiz. 2008 yılında bu filmi seyrettik. Süt fiyatları düştü. Bu yüzden üretici hayvanları kesti. Ardından yeniden hayvan ithal edildi. `Hasan` kazanmadı, `Hans` kazandı. Bizim gayretimiz Hasanlara, Mehmetlere, Ahmetlere kazandırmak. İşte bugün bu sorunu bir kez daha yaşamamak ve düvelerimizin, ineklerimizin kesilmesini önlemek için gerekenleri yapıyoruz. Üreticimiz, sanayicimiz ve ihracatçımız ile sütte topyekûn seferberlik başlattık. Bu seferberlikte hepimiz siz değerli üreticilerimiz için elimizi taşın altına koyacağız." Dedi.
Cumhuriyet tarihinde ilk kez süt fiyatlarına müdahale edildiğini belirten Koyuncu, üreticiden sütün toplanması konusunda hızlı bir organizasyon oluşturulduğunu, kooperatif ve birliklerin süt toplama tanklarını aldığını, Et ve Süt Kurumu`nun da süt tozu fabrikalarıyla gereken anlaşmaları tamamladığını söyledi. Koyuncu, uygulamaya ülke süt üretiminde en ön sırada yer alan İzmir`den başlandığını ifade etti.
“Sakın sütünüzü 85-90 kuruştan vermeyin”
Süt tozu tanklarının hazır olduğunu belirten Koyuncu, "Hangi köyde, kim, hangi toplayıcı, hangi satıcı 80-90 kuruşa sütü alıyorsa vermeyin. Biz sütü birlikler vasıtasıyla toplayıp süt tozu haline getiriyoruz. 1.15 TL`den de ödemesi yapılacak." dedi. KOYUNCU, İlk süt alımının Kiraz ilçesinden yapıldığını da ifade etti.
Üreticilerin "Bu müdahale ne kadar sürecek?" diye sorması üzerine Koyuncu: "Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece, bu milletin hakkı hukuku korunacak sütü de alınacak. Sütünüzün, emeğinizin, alnınızın terinin boşa gitmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda beraber mücadele vereceğiz. Bakanımız ve Bakanlığımız her zaman yanınızdadır. Bu böyle bilinsin" diye konuştu.
İzmir Birliğine de teşekkür eden Koyuncu, "İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizin çok güzel ve önemli tesisleri var. Şu an Ödemiş`teki düve üretim çiftliği örnek kalitededir. Açıkça söylemek gerekirse Avrupa`da ve Amerika`da bile bu kadar güzel düveler görmedim. Tebrik ediyorum ve düve alan üreticilerimize de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi.