Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba`nın himayesinde Ankara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Ankara Üniversitesi ortaklığında düzenlenen "Buzağı Kayıplarının Önlenmesi Çalıştayı"nın sonuç değerlendirme toplantısı 30 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirildi.
Genel Başkan Kamil Özcan konuşmasında; buzağı ölümlerinin sektörümüz açısından önemli bir ekonomik kayıp olduğunu, buzağı ölümleri ile ilgili bu çalıştayın önümüzdeki aylarda yapılacak olan hayvancılık şurasına da ışık tutacağını belirtti.
Ülkemiz sığır varlığının 14 milyon olduğunu vurgulayan Özcan, bu hayvan varlığının ülke genelinde büyük bir bölümünün küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluştuğunu buzağı ölümlerinin büyük bir kısmının da bu işletmelerde karşılaşıldığını belirtti. Büyük işletmelerin kendi bünyelerinde veteriner hekimi, ziraat mühendisi ve teknik personelini istihdam edebildiğini, dolayısıyla buzağı ölümlerinin de bu işletmelerde az karşılaşıldığını ifade etti. Hedef kitlenin kırsalda yaşayan küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğunu ve kurulacak olan sistemin bu işletmeler açısından hizmete kolay, hızlı ve ucuz şekilde ulaşabilir olması gerektiğini vurguladı.
Özcan sözlerine; “Buzağı ölümleri ülke hayvancılığında özellikle küçük işletmelerde gelirin %35’ine tekabül ediyor. Bizim daha önce bu ölümleri engellemek adına bir çalışmamız oldu. Alo Çiftçim, Alo Köylüm çağrı merkezi modeliyle yetiştiricilerimizin daha çabuk nasıl hizmete ulaşabileceğini gözlemledik. Bu çalışmanın Türkiye çapında yayılmasını arzu ediyoruz. Hem üreticilerimizin bu bilince ulaşması hem bu kampanyanın yayılması adına 81 İlde örgütlenmiş Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri olarak bizler bu projede aktif rol almak istiyoruz.” diyerek devam etti.
“2018 Yılı Buzağı Yılı Olacak”
Genel Başkan Kamil Özcan; “Sayın Bakanımın müsadesiyle bu konuya dikkat çekmek için 2018 yılının “Buzağı Yılı” ilan edilmesi için çağrı yapıyor ve bu yılın hepimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diyerek sözlerine son verdi..
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Fakıbaba, çalıştayda yaptığı konuşma esnasında küçük ve orta ölçekli işletmelere çok önem verileceğinin altını çizerek, 2018 yılından itibaren Bakanlık personelinin seferber olacağını, hamile bir annenin kontrol altında tutulduğu gibi gebe düvelerin de kontrol altında tutulacağını ve mutlaka buzağıların aşılarının bedava yapılacağını belirtti. Desteklemeler ve anılan işlemler için 1 Ocak`tan itibaren değişikliklerin görüleceğini ifade etti. Aşılama işlemleri için veteriner hekimler tarafından alınan ücretler hakkında, veteriner hekimlerin hakkı olduğunu, ancak aşı paralarının vatandaşlar tarafından ödemesinin doğru olmadığının daha önce belirtildiğini belirten Sayın Fakıbaba; “Bunların hepsi hallolacak. Yerli üreticiler emin olsunlar, biz zarar ettirmeyiz, kâr ettiririz ama deli paralar da kazandırmayız. Benim için üretici çok önemli ama tüketici de çok önemli." dedi.
Şu anda 5,5 milyon anaç büyükbaş hayvan bulunduğunu, bunun 6,5 milyona çıkarılması gerektiğini belirten Sayın Fakıbaba, "Bunun için 1 milyon düveye ihtiyaç var. 2018 ve 2019 yılında 1 milyon düveyi Türkiye tarımına kazandırdığımız takdirde bizim işimiz zor değil." değerlendirmesinde bulundu.
Kırmızı et sorununun çözümü için 2018 yılında destekleri artıracaklarını vurgulayan Sayın Fakıbaba, 2018 yılından itibaren 50 büyükbaş hayvanın altında yetiştiricilik yapan küçük işletmelere, ruhsatlı kesimhanelerde kestirecekleri hayvan başına 250 lira destek verileceğini bildirdi.