14. SÖS Yıllık Proje Değerlendirme ve 12. Muhasebe Eğitim Toplantısı Antalya’da Gerçekleştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ortaklığında yürütülmekte olan Soy Kütüğü, Ön Soy Kütüğü ve Döl Kontrolü Projeleri kapsamında düzenlenen 14. SÖS Yıllık Proje Değerlendirme Toplantısı ile 12. Muhasebe Eğitim Toplantısı Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ’nin çevrimiçi katılımı ile açıldı.

 

Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Salih ÇELİK, Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Hayvancılığın Örgütlenmesi ve İzlenmesi Daire Başkanı, PhD Eldar HASANOV, Azerbaycan Cumhuriyeti Hayvancılık Bilimsel Araştırma Enstitü Müdürü PhD Mahir HAJİYEV, Merkez Birliği Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine mensup il proje sorumluları, Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birlik Başkanları, Birlik Sorumlu Müdürleri ve personelleri katılım sağladı.

 

Toplantı açılış konuşmasını Genel Başkan Kamil ÖZCAN’ın yapmasının ardından Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ çevrimiçi katılımı ile yaptığı konuşmasında küresel anlamda yaşanan sorunlara rağmen ülke hayvancılığının gelişimi için tüm kaynakları seferber etmeye hazır olduklarının altını çizerek "Bugün için 18 milyon sığır varlığımızla oldukça iyi bir durumdayız. Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü kayıt sisteminde 10 milyon dişi sığırın kaydı bulunmaktadır. Bu sığır varlıkları kapsamında 123 bin üye olmak üzere toplamda 1 milyon 200 bin işletmenin kaydını takip ediyoruz" diye konuştu.

 

Büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yüzde 80`inin 10 baş ve altındaki işletmelerden oluştuğunu belirten Bakan KİRİŞCİ "Bu işletme sahiplerinin yaş ortalaması 55 seviyesinde. Gençlerin bu işe sıcak bakması, tarım ve hayvancılığı özendirmek için mevcut üretim modellerini daha karlı ve sürdürebilir hale getirmek için tüm gücümüzü ortaya koyacağız" değerlendirmesinde bulundu.

 

ÜRETENİ, YETİŞTİRENİ ZARAR ETTİRMEYECEĞİZ

 

Hayvancılık ve genel tarım desteklemeleri ile birlikte üreticiye, yetiştiriciye destek olduklarını ve bundan sonra da olmaya devam edeceklerini vurgulayan Bakan KİRİŞCİ, üreteni, yetiştireni zarar ettirmeyeceklerini ifade etti. Buzağı desteklemesinde daha önce sözü verilen üreme parametresine bağlı destekleme uygulamalarının değişikliği ile ilgili kararnamenin bir an önce yayımlanması için işlemleri hızlandırdıklarını söyleyen Bakan KİRİŞCİ sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

"Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sığırcılıkla ilgili en önemli projelerimiz; Döl Kontrolü, Ön Soy Kütüğü ve Soy Kütüğü projeleridir. Bu projeler ile damızlık nitelikli sığırların tespitini sağlayarak soy kütüğü sistemi için altyapı oluşturmayı, ülkemizde yetiştirilen ve suni tohumlama yöntemiyle tohumlanan sığırları kayıt altına almayı, Türkiye genelinde sığır yetiştiriciliği ile ilgili istatistikleri oluşturmayı ve ülkemizin çevre koşullarına uyumlu, yüksek verimli ve uzun ömürlü sığırlar elde etmeyi hedefliyoruz"

 

Buzağı desteklemelerinin yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte yılda yaklaşık 2 milyar lira destek verildiğinin altını çizen Bakan KİRİŞCİ "2020 yılı için yaklaşık 270 bin ineğin süt içerik analizi için 27 milyon TL destek verildi. Süt içerik analizi ise halen 10 ilde kurulu laboratuvarlarda yapılıyor. Söz konusu laboratuvarlar çevre illere de hizmet veriyor. Analiz sonuçları ise online olarak E- ıslah veri tabanına aktarılıyor" açıklamasını yaptı.

 

Üç gün süren toplantı süresince; Hayvancılık Bilimsel Araştırma Enstitü Müdürü PhD Mahir HAJİYEV, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyrani KONCAGÜL, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanlığından Ziraat Yüksek Mühendisi Kemalettin ÖZCAN, Ziraat Mühendisi Hakan ÜLGEY, Altyapı ve Çevre İzleme Daire Başkanlığından Veteriner Hekim Şifai Şerif TARAYICI, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığından Veteriner Hekim Ahmet ERCAN, Bilgisayar Mühendisi Yusuf BAHÇECİ, Mali Müşavir Hüseyin YARALI, TDSYMB İdari ve Mali İşler Şube Müdürü M. Cüneyt BAYOĞLU, Teknik İşler Şube Müdürü Onur YİĞİT, Uzman Veteriner Hekim Saadet OCAKLI, Sorumlu Veteriner Hekim Burak Murat KURT, Ziraat Mühendisi Serhat GÜNDÜZ, Yazılım Mühendisi Sencer GÜLTUNA sunumları ile katılımcılara bilgiler verdiler.

 

Ayrıca program süresince Gentürk, İl Birlik Başkanları ve Sorumlu Müdürler Toplantıları da gerçekleştirildi. Toplantılarda Döl Kontrolü Projesi, Menemen Suni Tohumlama Laboratuvarı ve İl Birliklerinde yaşanan sıkıntılar, Yöneticiler ve Başkanlar gözünden değerlendirilerek fikir alışverişinde bulunuldu. Strateji belirleme noktasında bu tür toplantılara devam edileceği bildirildi.

 

Toplantı programlarının ardından ödül töreni düzenlendi. Bu kapsamda il işletme bazında en yüksek ilave Soy Kütüğü desteği alan Konya, İzmir, Balıkesir, Aydın, Denizli, Burdur, Kastamonu, Aksaray, Muğla ve Kırklareli DSYB, il işletme bazında en yüksek ilave Döl Kontrolü desteği alan Ağrı, Aksaray, Konya, Ardahan, İzmir DSYB, en fazla GenTürk boğa sperması kullanan Şırnak, Elazığ, Ağrı, Aksaray, Niğde, Aydın, Konya, Çorum, Isparta, Eskişehir DSYB yetkilileri ile ülke hayvancılığı ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerine katkılarından dolayı Doç. Dr. Seyrani KONCAGÜL, Ziraat Yüksek Mühendisi Kemalettin ÖZCAN’a plaketleri takdim edildi. Ayrıca katılımlarından dolayı Azerbaycan Cumhuriyeti Hayvancılık Bilimsel Araştırma Enstitüsü Müdürü PhD Mahir HAJİYEV ve Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Hayvancılığın Örgütlenmesi ve İzlenmesi Dairesi Başkanı, PhD Eldar HASANOV’a günün anısına plaket takdim edildi.

 

Muhasebe ve teknik alanda yapılan bilgilendirme sunumlarının ardından tüm katılımcıların iştirakiyle gerçekleştirilen genel bir değerlendirme oturumu yapılarak toplantı programı sona erdi. Tüm iştirakçilere katılımlarından ve katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberlerde aramak istediğiniz kelimeyi yazınız